Αυτοπεποίθηση: 5 τρόποι για να την ενισχύσεις

Η αυτοπεποίθηση ορίζεται ως το αποτέλεσμα των πεποιθήσεων που έχει κανείς για τις ικανότητες που διαθέτει, προκειμένου να ανταπεξέλθει σε μια συνθήκη, είτε αυτή είναι εύκολη, είτε όχι. Αξίζει να επισημάνουμε πως η αυτοπεποίθηση δεν είναι ταυτόσημη έννοια με την αυτοεκτίμηση και ουσιαστικά η δεύτερη αποτυπώνει το πόσο αγαπά, εκτιμά κανείς τον εαυτό του. Αμφότερες χτίζουν την συνολική εικόνα του εαυτού. Ένας άνθρωπος λοιπόν, μπορεί να έχει υψηλή αυτοπεποίθηση και παράλληλα, να έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Όταν γεννιέται κανείς φέρει μαζί του μια υγιή ψυχολογική κατάσταση. Αν μεγαλώσει σε ένα περιβάλλον όπου οι γονείς του, τον επιβραβεύουν και εκτιμούν αυτό που είναι, είναι βέβαιο πως θα καλλιεργήσει μια ισχυρή αυτοπεποίθηση, καθώς οι γονείς αποτελούν τον καθρέπτη του εσωτερικού κόσμου ενός παιδιού . Αν αντίθετα, οι γονείς τείνουν να κατακρίνουν το παιδί τους, επιζητούν από αυτό να είναι «τέλειο» ή είναι συναισθηματικά απόντες, το τελευταίο θα αντιμετωπίζει ζητήματα χαμηλής αυτοπεποίθησης. Η αυτοπεποίθηση του κάθε ανθρώπου συνοψίζεται στο πρώτο γονεϊκό βλέμμα.

Παράλληλα, είναι σημαντικό να διευκρινήσουμε, πως  οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν αυτοπεποίθηση σε κάποιους τομείς της ζωής του και όχι απαραίτητα σε όλους. Για παράδειγμα, μπορεί κανείς να είναι εξαιρετικά επιτυχημένος σε επαγγελματικό επίπεδο, να πιστεύει πως μπορεί να κατακτήσει οποιαδήποτε πρόκληση, οποιοδήποτε στόχο και συνάμα, να νιώθει χαμηλή αυτοπεποίθηση στον ερωτικό τομέα αποφεύγοντας συστηματικά να προσεγγίσει το άλλο φύλο.

Επιπλέον, η αυτοπεποίθηση όπως και η αυτοεκτίμηση αποτελεί δεξιότητα και για τον λόγο αυτό καλλιεργείται, με την απόκτηση γνώσης και διαρκούς εξάσκησης. Αν εντοπίζω δυσκολίες στην καθημερινότητα μου όπως είναι η σκληρή αυτοκριτική, η αποφυγή κοινωνικών επαφών, η παραμέληση εαυτού, η αθέτηση υποσχέσεων προς τον εαυτό, η απολογητική συμπεριφορά, η διαρκής ανάγκη για επιβεβαίωση τρίτων, η αποσιώπηση ονείρων και στόχων χρειάζεται να αναλάβω δράση και να ακολουθήσω τεχνικές ώστε να ενισχύσω την αυτοπεποίθησή μου.

Η αυτοπεποίθηση δεν είναι προορισμός. Είναι η προσωπική σου δέσμευση να βγαίνεις από τη ζώνη ασφαλείας σου, καθημερινά.

Πως ενισχύω την αυτοπεποίθηση μου;

  1. Βγαίνω έξω από τη ζώνη άνεσης μου.

Θέτω νέες προκλήσεις, νέους στόχους, μαθαίνω κάτι νέο, καλλιεργώ μια νέα δεξιότητα, ενισχύω τις γνώσεις μου πάνω σε κάτι που δεν γνωρίζω καλά. Όταν κατακτώ κάτι που στη σκέψη μου φαντάζει δύσκολο, διευρύνω τις δυνατότητες μου και νιώθω ικανός. Αυτό μπορεί να είναι κάτι απλό όπως ένα τηλεφώνημα ή κάτι σύνθετο όπως το να ζητήσεις αύξηση.

2. Χαμηλώνω την ένταση του εσωτερικού κριτή

Εξασκούμαι συνειδητά στη σίγαση της φωνής της εσωτερικής κριτικής μου, η οποία διαρκώς μου υπενθυμίζει πως δεν μπορώ, πως είμαι άχρηστoς, πως οι άλλοι είναι καλύτεροι από εμένα. Κάθε φορά που η φωνή της εσωτερικής κριτικής δυναμώνει, υπενθυμίζω στον εαυτό μου όσα έχω καταφέρει. Σε αυτό, βοηθάει η καταγραφή των επιτυχιών και ο ευγενής διάλογος με την επικριτική φωνή. Μαθαίνω να μου μιλάω με όμορφο τρόπο.

3. Θέτω υγιή όρια

Η εγκατάσταση ορίων στις σχέσεις μου με τους άλλους ενισχύει την αυτοπεποίθηση μου (και την αυτοεκτίμηση), καθώς το να συσχετίζομαι με υγιή τρόπο με το περιβάλλον μου αποτελεί προϊόν προσωπικής κατάκτησης και επομένως μου δίνει μια ισχυρή αίσθηση εαυτού και με προστατεύει από την εκμετάλλευση και την υποτίμηση των άλλων.

4. Με φροντίζω

Αφιερώνω χρόνο σε εμένα κάνοντας πράγματα που μου επιτρέπουν να αγαπήσω τον εαυτό μου και να νιώσω πως μπορώ να τα καταφέρω. Η φροντίδα της σωματικής, ψυχικής & πνευματικής υγείας μου γίνεται προτεραιότητά μου.

5. Απαρνιέμαι την τελειομανία

Είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο πως η τελειομανία προκαλεί χαμηλή αυτοπεποίθηση. Ένας άνθρωπος που επιβραβεύει τον εαυτό του και νιώθει ικανός μόνο όταν είναι «τέλειος», θέτει ουσιαστικά πάρα πολύ υψηλούς στόχους με αποτέλεσμα αν δεν καταφέρει να τους πετύχει να νιώθει λίγος. Μάθε να μπαίνεις στη δράση ακόμη και αν αυτό που παρουσιάζεις δεν είναι άριστο.

Η ενίσχυση της αυτοπεποίθησης είναι κάτι πολύ προσωπικό, κανένας άλλος δεν μπορεί να σε κάνεις να νιώσεις καλά με τον εαυτό σου εκτός από τον εαυτό σου. Μπες στη δράση και κάνε κάθε μέρα κάτι που σε κάνει να νιώθεις άβολα.

 


Ως πιστοποιημένη Life Coach και έχοντας ως όραμα να σταθώ υποστηρικτικά δίπλα σε ανθρώπους που επιθυμούν να αγαπήσουν τον εαυτό τους, να αναγνωρίσουν την αξία τους , να ανακαλύψουν νέους τρόπους επικοινωνίας και γενικότερα να εκπληρώσουν οποιοδήποτε αίτημα τους, σε προσκαλώ να γίνουμε κοινωνοί μιας νέας ζωής με όραμα, υλοποίηση και προσωπική εξέλιξη. Δεσμεύομαι πως θα εκπλαγείς όταν αναγνωρίσεις τις απεριόριστες δυνατότητες  που κρύβεις μέσα σου,  θα ενθουσιαστείς με τη νέα ζωή που θα δημιουργήσεις. Μια ζωή που σου αξίζει.

Οι coaching συνεδρίες γίνονται διαδικτυακά. Για περισσότερες πληροφορίες ή απορίες μην διστάσεις να επικοινωνήσεις μαζί μου μέσω της φόρμας επικοινωνίας.

Προηγούμενο άρθρο
Ένας πλήρης οδηγός για την εγκατάσταση & διατήρηση ορίων στις σχέσεις μου με τους άλλους
Επόμενο άρθρο
Θυμός: Τι τον πυροδοτεί και 5 βήματα ώστε να μάθω να τον διαχειρίζομαι.