Υγιείς σχέσεις: Πώς η σχέση μου με τον εαυτό μου & οι συμπεριφορές που υιοθετώ διασφαλίζουν την ανθεκτικότητα τους

 

Η αποτελεσματική αλληλεπίδραση με τους άλλους μας δημιουργεί ένα αίσθημα πληρότητας και ευτυχίας. Σίγουρα θα έχεις ακούσει να λένε πως “Η ποιότητα της ζωής σου καθορίζεται από την ποιότητα των σχέσεων σου”. Πως διασφαλίζω λοιπόν ποιοτικές σχέσεις;

Η σχέση μου με τον εαυτό μου αποτελεί την αφετηρία. Είναι αδύνατον να έχω μια επιτυχημένη φιλική σχέση αν εγώ ο ίδιος δεν έχω κατακτήσει μια επιτυχημένη σχέση με τον εαυτό μου. Αυτή η διαπίστωση ενδεχομένως ακούγεται σκληρή. Ωστόσο, είναι η αλήθεια. Αν προσπαθήσουμε να σκεφτούμε με ποιους ανθρώπους δυσκολευόμαστε να διασφαλίσουμε μια λειτουργική επικοινωνία, θα διαπιστώσουμε πως αυτό συμβαίνει με εκείνους οι οποίοι είναι δύστροποι, ανυπόφοροι, ανασφαλείς, περίεργοι. Πρώτα από όλους τους άλλους όμως, είναι ανυπόφοροι για τον ίδιο τους τον εαυτό. Με αποτέλεσμα η κακή σχέση με τον εαυτό τους, να λειτουργεί ως προβολή στη σχέση τους με τους άλλους.

Το σημαντικότερο συστατικό που προσφέρουμε σε μια σχέση δεν είναι αυτό που λέμε ή αυτό που κάνουμε αλλά αυτό που είμαστε.

Χρειάζεται λοιπόν πρώτος εγώ να σέβομαι εμένα για να με σεβαστεί το παιδί μου. Χρειάζεται πρώτος εγώ να ελέγχω τα συναισθήματα μου για να διαχειριστώ τις προκλήσεις ενός απαιτητικού πρότζεκτ που έχω αναλάβει σε συνεργασία με τον συνάδελφό μου. Χρειάζεται πρώτος εγώ να πειθαρχήσω και να δείξω εμπιστοσύνη στον εαυτό μου για να κάνει και ο σύντροφός μου το ίδιο. Όταν καλλιεργώ δεξιότητες και είμαι αποτελεσματικός, αβίαστα δημιουργώ θετική αλληλεξάρτηση με τους άλλους.

Παράλληλα, οι συμπεριφορές που επιλέγω να υιοθετώ στις διαπροσωπικές μου σχέσεις καθορίζουν την ποιότητα των σχέσεων μου. Μια σχέση είναι σαν ένα λουλούδι. Χρειάζεται πότισμα, φροντίδα, ενδιαφέρον, φως και αγάπη για να ευδοκιμήσει. Αντίστοιχα, και εγώ για να διατηρήσω την ανθεκτικότητα κάθε περισσότερο ή λιγότερο σημαντικής σχέσης στη ζωή μου, χρειάζεται να διασφαλίσω τις κατάλληλες “φροντίδες”.

6 συμπεριφορές που ενισχύσουν την υγιή αλληλεξάρτηση

1.Κατανόηση του ατόμου

Το να κατανοήσεις ουσιαστικά κάποιον άλλο άνθρωπο είναι η προϋπόθεση για οποιαδήποτε μορφή υγιούς συνύπαρξης. Κατανοώντας σε βάθος τις ιδιαίτερες πτυχές, τις ανάγκες, τα ενδιαφέροντα του άλλου διασφαλίζω μια σχέση αμοιβαίου σεβασμού και εμπιστοσύνης. Βιώνω πηγαίο ενδιαφέρον για οτιδήποτε είναι σημαντικό για εκείνον.  

2.Προσοχή στις λεπτομέρειες.

Είναι «επιβεβλημένο» να δείχνω τα συναισθήματα αγάπης και εκτίμησης που νιώθω. Η διατήρηση της ευγένειας και η παρουσία στιγμών χαράς και έκπληξης είναι στοιχεία που διαφυλάσσουν αναλλοίωτη μέσα στο χρόνο την αποτελεσματική αλληλεπίδραση με τους ανθρώπους. Αποφεύγω να μιλάω με αγένεια και να αδιαφορώ για τα “μικρά” που δίνουν μεγάλη αξία στη σχέση. 

3.Τήρηση των υποσχέσεων

Όταν λες αυτό που κάνεις και κάνεις αυτό που λες, οποιοδήποτε κενό υπάρχει σε μια σχέση καλύπτεται. Το να τηρώ τον λόγο μου είναι δείγμα ακεραιότητας χαρακτήρα,  εκτίμησης και σεβασμού προς τον άλλο. Όταν αντίθετα αθετώ το λόγο μου κινδυνεύω να καταστρέψω για πάντα το σημαντικότερο “υλικό” μιας υγιούς σχέσης, την εμπιστοσύνη.

4.Διευκρίνιση των προσδοκιών

Το κάθε μέλος μια σχέσης έχεις τις προσωπικές του προσδοκίες όσον αφορά τους ρόλους και τους στόχους της σχέσης. Αν αυτές οι προσδοκίες ταυτίζονται έχει καλώς. Αν ωστόσο, διαφοροποιούνται καθίσταται σαφές το πόσο σημαντικό είναι, αυτές να επικοινωνούνται. Οι ασαφείς προσδοκίες οδηγούν σε απογοητεύσεις, συγκρούσεις και «πληγώνουν» τη σχέση. Φρόντισε να είσαι σαφής και ξεκάθαρος. Μην θεωρείς δεδομένο πως ο άλλος θα αντιληφθεί τις υπονοούμενες προσδοκίες σου.

5.Προσωπική ακεραιότητα

Η ακεραιότητα σε επίπεδο σχέσεων ορίζεται ως η ικανότητα κάποιου να είναι ειλικρινής, αυθεντικός, έντιμος. Ακέραιος είναι αυτός ο οποίος δεν είναι διπρόσωπος, τολμά να πει την αλήθεια, τολμά να είναι ο εαυτός του και αναγνωρίζει τι αξίζει να μοιραστεί με άλλους. Είναι εύκολα κατανοητό πως ένας άνθρωπος με αυτές τις ποιότητες είναι σε θέση να βιώνει ουσιαστικές και αυθεντικές σχέσεις.

6.Ειλικρινής συγγνώμη όταν χρειάζεται

Είναι επίσης, στοιχείο ενός ακέραιου χαρακτήρα το να αναγνωρίζει το λάθος και να ζητά συγγνώμη. Η ειλικρινής και από καρδιάς συγγνώμη κρύβει τεράστια δύναμη μέσα της. Μπορεί να οδηγήσει μια σχέση σε ουσιαστικά επίπεδα σύνδεσης. Ωστόσο, αξίζει να τονίσουμε πως οι επανειλημμένες συγγνώμες, που γίνονται συνήθεια, χάνουν την αξία τους και πλήττουν σημαντικά οποιαδήποτε σχέση.

Όπως όλα στη ζωή έτσι και οι υγιείς σχέσεις απαιτούν να διανύσεις το δρόμο. Τίποτε δεν κατακτάται μέσα από επιδερμικές προσεγγίσεις. Τόλμα να επενδύσεις χρόνο, καλή πρόθεση και ενέργεια σε οποιαδήποτε μορφή σχέσης στη ζωή σου και το αποτέλεσμα σίγουρα θα σε ανταμείψει.

Πηγή: Οι 7 συνήθειες των εξαιρετικά αποτελεσματικών ανθρώπων, Stephen R. Covey

Ως πιστοποιημένη Life Coach και έχοντας ως όραμα να σταθώ υποστηρικτικά δίπλα σε ανθρώπους που επιθυμούν να αγαπήσουν τον εαυτό τους, να αναγνωρίσουν την αξία τους , να ανακαλύψουν νέους τρόπους επικοινωνίας και γενικότερα να εκπληρώσουν οποιοδήποτε αίτημα τους, σε προσκαλώ να γίνουμε κοινωνοί μιας νέας ζωής με όραμα, υλοποίηση και προσωπική εξέλιξη. Δεσμεύομαι πως θα εκπλαγείς όταν αναγνωρίσεις τις απεριόριστες δυνατότητες  που κρύβεις μέσα σου,  θα ενθουσιαστείς με τη νέα ζωή που θα δημιουργήσεις. Μια ζωή που σου αξίζει.

Οι coaching συνεδρίες γίνονται διαδικτυακά. Για περισσότερες πληροφορίες ή απορίες μην διστάσεις να επικοινωνήσεις μαζί μου μέσω της φόρμας επικοινωνίας.

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο
Τοξικές σχέσεις: βασικά χαρακτηριστικά & 5 λόγοι για τους οποίους μένεις σε μια τέτοια σχέση
Επόμενο άρθρο
Το σύνδρομο του “καλού παιδιού”: Πως το αναγνωρίζω & 5 τρόποι για να απαλλαγώ από αυτό.