Ο φόβος δεν είναι τίποτα άλλο από έναν μηχανισμό επιβίωσης και προστασίας. Πρόκειται για ένα βασικό συναίσθημα του ανθρώπου που προκαλείται από την ύπαρξη ενός κινδύνου ή μιας απειλής και για το λόγο αυτό μας προστατεύει.Φανταστείτε έναν άνθρωπο που βρίσκεται στον 6ο όροφο μιας πολυκατοικίας και θέλει να κατεβεί στον κήπο. Τι θα συμβεί αν δε νιώθει τον φόβο της πτώσης; Είναι λοιπόν κακό να φοβάσαι; Η απάντηση είναι όχι. Ο φόβος δημιουργεί προβλήματα μόνο όταν μας ακινητοποιεί.
Πως γεννιέται ο φόβος; Ας το πάρουμε από την αρχή. Όταν γεννιέται κανείς έχει μόνο 2 φόβους. Τον φόβο του δυνατού θορύβου (κρότου) και τον φόβο της πτώσης. Ο βίαιος αποχωρισμός από το προστατευμένο περιβάλλον της κοιλίας της μητέρας φέρνει αντιμέτωπο το βρέφος, για πρώτη φορά, με έντονο φόβο. Τι γίνεται όμως με όλους τους υπόλοιπους φόβους που αποκτούμε στη ζωή μας και μας ακινητοποιούν;
Λέγεται πως μέχρι την ηλικία των 6 ετών, έχουν δημιουργηθεί όλοι οι φόβοι ενός παιδιού. Από πολύ μικρή ηλικία έχουμε προγραμματιστεί να φοβόμαστε. Φράσεις όπως «Πρόσεχε», «Θα μπεις τιμωρία», «Θα έρθει ο μπαμπούλας» καλλιεργούν στο παιδί το αίσθημα του φόβου. Επίσης, φράσεις που ακούμε στην εφηβική ή ακόμη και ενήλικη ζωή «Μην φοβάσαι, η μανούλα είναι εδώ» ή «Δεν έχεις ανάγκη εσύ, έχεις εμένα» μας απομακρύνουν από τη δράση, από την ανάληψη ευθύνης και επομένως μειώνουν την αυτοπεποίθηση μας και καλλιεργούν τους φόβους μας.
Πώς μπορώ να αναγνωρίσω ότι φοβάμαι;
Ο φόβος κρύβεται πίσω από κάθε κατάσταση που ενεργοποιεί σκέψεις όπως «Κι αν γίνω ρεζίλι;», «Κι αν αποτύχω», «Κι αν μείνω μόνος;», «Τι θα πουν για εμένα;», «Αν κάνω αυτό… τότε θα συμβεί εκείνο…» κ.τ.λ. Πίσω από τους φόβους μας λοιπόν κρύβονται οι δυο βασικές περιοριστικές πεποιθήσεις «Δεν μπορώ» και «Δεν αξίζω». Θέλω να κάνω πράγματα, αλλά φοβάμαι. Ωστόσο, οι φόβοι μας στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι φανταστικοί, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και αποτελούν σκέψεις, οι οποίες είναι εστιασμένες στο παρελθόν (προηγούμενες εμπειρίες) και στο μέλλον. Άλλωστε, σύμφωνα με έρευνες το 90% των φόβων που νιώθουμε δεν γίνεται ποτέ πραγματικότητα, ενώ μόνο το 10% αυτών έχει πιθανότητα να συμβεί.Τι είναι αυτό που φοβάσαι λοιπόν; Την οδήγηση, τη μοναξιά, τη δημόσια ομιλία, τη θάλασσα, τη σύγκρουση, την αλλαγή, την εξωτερίκευση των επιθυμιών σου;
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να διαχωρίσουμε τους φόβους από τις φοβίες, που πολλές φορές συγχέονται. Η φοβία είναι ένας ακούσιος και εξαιρετικά έντονος φόβος όταν στην πραγματικότητα δεν υπάρχει ρεαλιστικός κίνδυνος για το άτομο. Οι φοβίες καταλήγουν τροχοπέδη στην φυσιολογική αντιμετώπιση της καθημερινότητας του ατόμου και αποτελούν μια διαταραχή (υψοφοβία, αγοραφοβία, κλειστοφοβία κ.α.).
“Η αντιμετώπιση του φόβου είναι λιγότερο τρομακτική, από την απόφαση να ζήσεις μια ζωή γεμάτη από το φόβο που προκύπτει από το αίσθημα αδυναμίας.”
Πώς νικάω τους φόβους μου;
- Αναγνώρισε τον φόβο σου
Συχνά θέλουμε να δείχνουμε παντοδύναμοι και προσποιούμαστε ότι τίποτα δεν μας φοβίζει. Νιώθουμε πως αγνοώντας έναν φόβο, αυτός θα εξαφανιστεί. Ωστόσο, είναι γεγονός πως όλοι οι άνθρωποι φοβούνται. Είναι απόλυτα λογικό να φοβάσαι, είτε όταν βρίσκεσαι σε αχαρτογράφητα νερά είτε όταν αποφεύγεις να περάσεις στην δράση. Επίτρεψε στον εαυτό σου να αναγνωρίσει τι είναι αυτό που φοβάται. Τι τον κάνει να νιώθει άβολα. Τι τον τρομάζει. Μήπως φοβάσαι να αλλάξεις εργασία ή να δώσεις τέλος σε μια σχέση; Μήπως σου προκαλεί αμηχανία το να κάνεις ένα τηλεφώνημα; Ό,τι κι αν είναι αυτό αναγνώρισε το.
2. Αποδέξου τον φόβο σου
Επίτρεψε στον εαυτό σου να αποδεχτεί πως φοβάται. Δεν σου στερεί τίποτα από την δύναμη σου αυτή η αποδοχή. Τουναντίον, η επίγνωση του φόβου είναι εκείνη που μπορεί να σε μετατοπίσει από την αδυναμία στη δύναμη. Από την αδυναμία της υπόθαλψης του φόβου στην δύναμη που σου προσφέρει η διαχείριση του φόβου και κατ’ επέκταση η κατά μέτωπο επαφή με τη ζωή.
3. Ανάλαβε την ευθύνη
Εσύ φοβάσαι και είσαι απόλυτα υπεύθυνος για αυτό που φοβάσαι. Εσύ είσαι αυτός που μπορεί να διαχειριστεί τους φόβους του και να εξελιχθεί. Κάνεις άλλος δεν μπορεί να το κάνει αυτό για εσένα. Αποτίναξε τη νοοτροπία του θύματος και ανάλαβε την ευθύνη της ζωής σου. Πολλές φορές, σε βολεύει να φοβάσαι, καθώς κάποιος άλλος θα αναλάβει αυτό που σε φοβίζει, θα μπει μπροστά, θα σε βγάλει από τη δύσκολη θέση. Μην κατηγορείς τον εαυτό σου. Κάνεις πάντα το καλύτερο που μπορείς. Τώρα όμως είναι η ώρα να αναλάβεις την ευθύνη και να αντιμετωπίσεις τους φόβους σου.
4. Κατάγραψε τους φόβους σου
Δημιούργησε μια λίστα με όσα φοβάσαι. Γράψε ελεύθερα σε ένα χαρτί μικρούς και μεγάλους φόβους. Μην το φοβηθείς. Στη συνέχεια, βαθμολόγησε τους από το 1 έως το 10, όπου 1 κάτι που σε φοβίζει ελάχιστα(να κάνω ένα τηλέφωνο) και 10 κάτι που σε φοβίζει πολύ(να ζητήσω αύξηση). Ξεκίνα από τα μικρά και πέρνα στη δράση. Ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπίσεις τους φόβους σου είναι η δράση. Μόλις ολοκληρώσεις τον πρώτο μικρό φόβο σου, πέρνα στον επόμενο.
5. Απελευθερώσου από την εξάρτηση
Αν λόγου χάριν φοβάσαι να τερματίσεις μια σχέση, επειδή φοβάσαι ότι θα μείνεις μόνος/η, διασφάλισε κάποιες εγγυήσεις. Αν βρίσκομαι λοιπόν σε μια σχέση, η οποία δεν με εκφράζει αλλά έχω επενδύσει όλη μου την ενέργεια σε αυτή και έχω αποκοπεί από οτιδήποτε άλλο είναι λογικό να νιώθω εγκλωβισμένος. Φρόντισε να αφιερώνεσαι σε όλους τους τομείς της ζωής σου ισότιμα. Είναι σαφές, πως αν έχω ενδιαφέροντα, φίλους, εθελοντική δράση, μια εργασία που με εκφράζει, αν φροντίζω τον εαυτό μου, ένας ενδεχόμενος χωρισμός δεν με ακινητοποιεί, καθώς υπάρχουν όλοι οι υπόλοιποι τομείς της ζωής μου που είναι εκεί και με υποστηρίζουν σε μια πιο προκλητική συνθήκη.
6. Άλλαξε συνήθειες
Αν οι μέχρι τώρα συνήθειες σου νιώθεις πως σε αποδυναμώνουν, αναθεώρησε τις. Όταν καλλιεργώ ένα σύνολο συνηθειών που με απομακρύνει από την δράση είναι λογικό νέοι φόβοι να εμφανίζονται και οι ήδη υπάρχοντες να διογκώνονται. Εστίασε στην φροντίδα του εαυτού σου, διάβασε βιβλία αυτοβελτίωσης , ανακάλυψε νέα ενδιαφέροντα, πειραματίσου, τόλμησε να κάνεις κάτι νέο.
7. Επιβράβευσε τον εαυτό σου
Τέλος, μάθε να πανηγυρίζεις κάθε μικρό ή μεγάλο φόβο που ξεπερνάς. Αυτή η συμπεριφορά μπορεί στην αρχή να σου φαίνεται περίεργη ή ξένη όμως μαθαίνοντας να πανηγυρίζω, δημιουργώ έναν πολύ ισχυρό νευροσυσχετισμό που με κινητοποιεί σε επόμενες προκλήσεις.
Να θυμάσαι πως οι φόβοι υπάρχουν και θα υπάρχουν στη ζωή όλων των ανθρώπων. Ο φόβος είναι κάτι φυσικό και υπάρχει όσο υπάρχει εξέλιξη. Όσο ένας άνθρωπος τολμά, βγαίνει μπροστά και αναλαμβάνει δράση είναι αναμενόμενο να αντιμετωπίζει νέες προκλήσεις. Όμως, τι αξία θα είχε η ζωή χωρίς εξέλιξη; Το αίσθημα ικανοποίησης που βιώνει κανείς ξεπερνώντας φόβους και προκλήσεις είναι τόσο μεγάλο, ανακουφιστικό και ενδυναμωτικό που αξίζει να το τολμήσεις.
Κλίνοντας, θα ήθελα να απαντήσεις στην εξής ερώτηση, «Αν ήξερες ότι μπορείς να αντιμετωπίσεις οποιαδήποτε πρόκληση εμφανίζεται στη ζωή σου, τι θα φοβόσουν;». Μην αφήνεις τη ζωή να χάνεται, απλά επειδή δεν τολμάς να κοιτάξεις τους φόβους σου κατάματα. Η αντιμετώπιση τους είναι λιγότερο τρομακτική, από την απόφαση να ζήσεις μια ζωή γεμάτη από το φόβο που προκύπτει από το αίσθημα αδυναμίας.
Ως πιστοποιημένη Life Coach και έχοντας ως όραμα να σταθώ υποστηρικτικά δίπλα σε ανθρώπους που επιθυμούν να αγαπήσουν τον εαυτό τους, να αναγνωρίσουν την αξία τους , να ανακαλύψουν νέους τρόπους επικοινωνίας και γενικότερα να εκπληρώσουν οποιοδήποτε αίτημα τους, σε προσκαλώ να γίνουμε κοινωνοί μιας νέας ζωής με όραμα, υλοποίηση και προσωπική εξέλιξη. Δεσμεύομαι πως θα εκπλαγείς όταν αναγνωρίσεις τις απεριόριστες δυνατότητες που κρύβεις μέσα σου, θα ενθουσιαστείς με τη νέα ζωή που θα δημιουργήσεις. Μια ζωή που σου αξίζει.
Οι coaching συνεδρίες γίνονται διαδικτυακά. Για περισσότερες πληροφορίες ή απορίες μην διστάσεις να επικοινωνήσεις μαζί μου μέσω της φόρμας επικοινωνίας.